Hybride werken op de bank

HYBRIDE WERKEN

Hybride werken: je hoort er de afgelopen jaren steeds meer over. Sinds de COVID pandemie is thuiswerken steeds meer de norm geworden, en doen steeds meer werkgevers en werknemers aan volledig thuiswerken of aan hybride werken. Medewerkers merken namelijk steeds meer de voordelen.

Hybride werken

WAT IS HYBRIDE WERKEN?

Hybride werken is een werkstijl waarbij werknemers kunnen kiezen uit verschillende settings, afhankelijk van de aard van hun werkzaamheden, gecombineerd met een werkplekervaring die hen in staat stelt die ruimtes de hele dag door te gebruiken.

Het idee is dat werknemers productiever zullen zijn als ze de juiste ruimtes hebben voor de taken die ze moeten volbrengen.

De taak bepaalt het ‘waar’, niet andersom. In hybride werkculturen is voor de werklocatiekeuze niet het kantoor gebouw leidend, maar het type werk, het doel van de activiteit, de gewenste mate van interactie, de efficiëntie van communicatie en de persoonlijke voorkeuren van medewerkers en klanten. Enkele dagen per week op kantoor, de rest van de werktijd ‘ergens anders’.

Thuiswerkers hebben wel behoefte aan ontmoetingen in de wandelgangen, het kletspraatje bij de koffie of de efficiëntere brainstorm fysiek bij elkaar. Daarom is hybride werken wat het beste werkt: je kunt thuiswerken, maar ook afwisselend op kantoor werken. Zo heb je het beste van beide werelden: je kunt als medewerker zo productief mogelijk zijn, je tijd wat vrijer indelen, maar ook op de werklocatie werken voor het samenwerken met je collega’s, of gewoon voor een goed overleg. Perfect voor de balans tussen goede resultaten en werkplezier!

Hybride Werken Bureau

WAT IS BELANGRIJK BIJ HYBRIDE WERKEN?

Nu thuiswerken het afgelopen jaar noodzaak is geweest, hebben bedrijven laten zien dat het mogelijk is om de productiviteit en communicatie op peil te houden. In het begin was het bij sommige werkgevers vooral ad hoc georganiseerd. Nu er een structurele trend voor hybride werken zichtbaar wordt, is het tijd om na te denken over een structurele inrichting van de organisatie om dit te realiseren.

3 pijlers voor een goed ingericht ‘Hybrid Working’ beleid:

  1. Nadenken over samenwerken en individueel gecontreerd werken
  2. Heroverwegen van processen en werklocaties
  3. Plaatsonafhankelijke IT-infrastructuur en flexibele werkplekinrichting

VOORDELEN VAN HYBRIDE WERKEN

Hybride werken biedt kansen voor zowel werkgevers als werknemers. Thuiswerken werd een gedwongen realiteit door COVID-19. Het afgelopen jaar zijn er meerdere onderzoeken gedaan om erachter te komen hoe dit werd ervaren. Uit de onderzoeken is gebleken dat dit als zeer positief wordt ervaren, maar dat een balans hierin wel wenselijk is. Deels op kantoor en deels thuis werken. Hybride werken biedt voor velen dus een uitkomst!

Meer werkgeluk

Medewerkers waarderen het dat zij het werk naar eigen inzicht kunnen combineren met hun privésituatie en persoonlijke behoeften. Er wordt dan ook stukken effectiever omgegaan met tijd en timemanagement. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vergaderingen die vervangen worden door online meetings, hierdoor vervalt de reistijd. Uit onderzoeken is gebleken dat de concentratie en productiviteit stijgt bij thuiswerken. Daarnaast voelt men bij hybride werken meer verantwoordelijkheid en zitten zij beter in hun vel.

Hogere productiviteit

Bij hybride werken zijn medewerkers productiever en geconcentreerder dan bijvoorbeeld in een kantoortuin. Er is geen overlast van gesprekken en lawaai van pratende collega’s die zich plaatsvinden om de medewerkers heen.

Duurzaamheid

’s Ochtends en ’s avonds staan medewerkers niet meer in de file. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het energieniveau van de medewerker zelf, die de werkdag minder vermoeid afsluit.

Eigen verantwoordelijkheid

Naast dat er efficienter en productiever gewerkt wordt, verbeteren resultaten ook. Als je je werknemers verantwoordelijkheid geeft over hun taken, zullen ze eerder die extra mile maken. Dit komt door het stukje vertrouwen dat je geeft over hun werk. Dat is wat automatisch zorgt voor betere resultaten!

Je trekt nieuw talent aan

Millenials en Gen Z werknemers zijn selectiever op hun werkgever dan de generaties die daarvoor kwamen. Je wil jong talent aantrekken zodat je optimaal mee kunt gaan met de tijd, en ook nieuwe inzichten en ideeën kunt verzamelen. Daarom zul je wat mee moeten bewegen met de nieuwe generatie. En de nieuwe generatie zit in hun werk nou eenmaal niet te wachten op één vaste werkplek of kantoor. Zij verwachten over het algemeen flexibiliteit en meer vrijheid in hun werk.

Lees ook onze blog: Hybrid working | thuis en/of op kantoor werken

Hybride werken man

HIER WIL JE OP LETTEN BIJ HET REGELEN VAN HYBRIDE WERKEN

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je op orde wilt hebben als je hybride werken goed wilt regelen. Denk bij het inrichten van hybride werken sowieso aan de volgende onderdelen:

Een goede IT omgeving

Werken op afstand begint met de juiste IT omgeving. Zorg ervoor dat je een online werkomgeving ingericht hebt, en dat deze ook goed werkt. Je wilt letten op een goede verbinding op afstand die snel werkt, en die ook overzichtelijk is voor je werknemers. Dit voorkomt veel frustratie tijdens het werk.

Pas je beleid aan voor hybride werken

Deze nieuwe manier van werken vraagt ook om een nieuwe aanpak. Kijk daarom opnieuw naar het beleid, of maak een beleid hybride werken. Je moet rekening ermee houden dat je werknemers nu meer flexibliteit verwachten, maar dat er ook verwachtingen aan hen gesteld kunnen worden. Immers moeten resultaten nog steeds geleverd worden, en kun je ook niet oneindig flexibel zijn als werkgever. Neem je beleid daarom goed onder de loep.

Maak duidelijke afspraken (beide werkgevers en werknemers)

Naast beleid, moeten er ook duidelijke afspraken gemaakt worden met elkaar. De meeste werknemers hebben er behoefte aan om te weten wat van hen verwacht wordt. Zorg ervoor dat je op vaste momenten contact hebt met elkaar, of even bijkletst. Als er vaste tijden zijn dat je wilt dat je mensen op kantoor zijn, zet deze dan ook vast. Je wilt als werkgever zo duidelijk mogelijk zijn over wat de verwachtingen zijn.

Zorg ervoor dat je werknemer(s) de juiste materialen hebben

Ergonomie is een belangrijk onderdeel van vitaliteit op de werkvloer. En veel mensen die thuiswerken werken bijvoorbeeld aan een keukentafel, in een stoel of op de bank. Dit komt omdat veel werkgevers niet stilstaan bij het feit dat mensen bepaalde kantoormaterialen nodig hebben om optimaal aan het werk te kunnen. Onderschat het belang van een goede werkplek niet! Als je mensen allemaal aan een plek zitten waar ze rugklachten van krijgen zullen ze zich niet alleen minder goed kunnen concentreren, maar wordt hun gezondheid ook in gevaar gebracht.

HYBRIDE WERKPLEK INRICHTEN

Een belangrijke onderdeel van hybride werken is goede werkplekken voor je werknemers. Het doel is dat ze een even goede werkplek thuis hebben als op kantoor. Hier heb je de volgende materialen in ieder geval voor nodig:

Daarnaast wil je ook rekening houden met dat je werknemers wellicht behoefte hebben aan deze kantoorartikelen:

  • Monitorarm voor beeldscherm of laptop
  • Computermuis en compact toetsenbord
  • Documenthouder

Het is voor de gezondheid van je werknemers van essentieel belang dat ze een ergonomisch verantwoorde werkplek hebben tijdens het thuiswerken. Dit voorkomt lichamelijke klachten van werknemer, en zorgt er bovendien voor dat ze een plek hebben waar ze goed in de werkmodus kunnen komen. Dit zorgt ervoor dat ze geconcentreerder en gemakkelijker aan het werk gaan.

BEN JIJ OP ZOEK NAAR PRODUCTEN VOOR JOUW WERKPLEK?

Wij zijn altijd bereid om je vragen te beantwoorden over wat de beste maatwerk oplossing is voor jouw werksituatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

WHITEPAPERS

Implementatie Hybrid Working beleid

Implementatie
Hybrid Working beleid

Lees meer
Kantoor van de toekomst

Kantoor
van de toekomst

Lees meer
Een gedegen thuiswerkbeleid

Een gedegen
thuiswerkbeleid

Lees meer